Geling Yang: Uninvited

Ovo je prvi roman pisan na engleskom jeziku kineske spisateljice Geling Yan koja je morala migrirati iz Kine u SAD te se prilagoditi novom životu, kao i novom jeziku, što se uočava u jednostavnosti izraza koji zapravo doprinosi lakoj čitljivosti. Knjiga kritički prikazuje kinesko-kapitalističko društvo te ljude koji u njemu pokušavaju preživjeti.

Pratimo glavnog lika Dana Dona koji se bori između uloge junaka i antijunaka u društvu čiji je bogati sloj oduzeo nižem pravo glasa. Dan, kao novinar, ima sposobnost dati ljudima njihov glas te im pružiti mogućnost da se bore za svoja prava, ali s druge strane, on zapravo nije pravi novinar te ovisi o volji bogatog sloja te bi morao žrtvovati sebe za tuđe ciljeve. Roman vidimo kao niz moralnih dilema te unutarnjih konflikata s kojima se Dan suočava našavši se u novoj društvenoj ulozi te na granici između bogatih I siromašnih. Jedina stvar koja ga drži dalje od siromašnog sloja je manjak morala, a jedina stvar koja ga drži dalje od bogatog sloja je moral.

Pravi identitet Dana Dona je bivši radnik tvornice koji živi na rubu siromaštva sa svojom ženom Little Plum koja je ideal tradicionalne kineske žene: lijepa, privržena, sposobna, zna se izboriti za sebe, neograničeno voli svoga muža itd. Svoj alter ego stječe slučajno. Dok je tražio posao kao zaštitar, bio je zamijenjen za novinara. Naime, radi se o tome da je Dan htio biti zaštitar na jednoj od gozbi koje priređuju bogatiji pojedinci kako bi promovirali svoje ciljeve i ideje, zapravo – same sebe. Na tim se gozbama očekuje dolazak novinara koji bi trebali napisati članak o tom događaju te će na samoj gozbi, na kojoj će jesti, biti unaprijed plaćeni za svoj trud.

Iako ispočetka amater, Dan s vremenom postaje skoro pravi novinar. Osmišljava razne metode kako izgledati i ponašati se kao pravi novinar. Iako, pomalo nepismen i priprost, njegova se šutnja u većini slučajeva prihvaćala kao znak mudrosti i samopouzdanja. S obzirom na svoju nepismenost, nije mogao pisati članke ni da je htio. Njegov je cilj ispočetka bio zaraditi dovoljno novaca da sebe i svoju ženu izvuče s ruba egzistencije te prestati pohađati gozbe, međutim, s vremenom mu postaje sve teže i teže napustiti takav način života. Osim što je uspio zaraditi novac bez da je išta konkretno radio, jeo je hranu koju inače nikada u životu ne bi okusio. Što je duže ostajao tamo, to je više aspekata društva počeo upoznavati te stvarati svoje mišljenje o tome; koje uglavnom nije bilo pozitivno. Uviđa činjenicu da siromašan sloj čeka bogate da im pomogne, ali zanemaruje da su ih upravo oni stavili u tu poziciju te da neće ispuniti svoja obećanja. Sve se više suočava i sa činjenicom da ne može zadržati i moral i novac. Osim poslovnih, pratimo i Danove privatne dileme gdje vara vlastitu ženu koju je lišio normalnog načina života, koji je mogla imati da se nije udala za njega, te joj pokušava osigurati život koji nije ni tražila. U sve to ulaze i mnogi ljudi koji prijete tajnosti njegove uspješne laži.

Misaoni citat vezan uz knjigu Gelin Yang - Uninvited

Kao čitatelji, nalazimo se u dubokoj moralnoj nedoumici te je teško samo pasivno čitati i ne preispitivati postupke glavnog lika. U jednu ruku, možemo ga razumjeti; možemo opravdati njegovo varanje žene, ali, je li moralno od nas opravdavati takvo ponašanje? Je li u redu opravdavati pojedinca u apsurdnoj situaciji?

Koji je put bolji za glavnog lika? Je li bolje ponašati se onako kako društvo očekuje od tebe ili pratiti svoje smjernice?

Možda nekada ni nismo svjesni svojih postupaka i njihovih posljedica. S ovim dilemama se i mi kao čitatelji donekle borimo svakog dana te upravo to preispitivanje čini ovu knjigu toliko vrijednom čitanja.

(Tekst je napisala Tanja Soldant, maturantica Gimnazije Sisak.)