Tom Hillenbrand: Kradljivac kave

Autor ove je knjige Tom Hillenbrand, njemački pisac koji se proslavio pisanjem SF i kriminalističkih romana, a ovo je njegov prvi povijesni roman. Glavni je lik romana Obediah Challon, burzovni špekulant, krivotvoritelj mjenica, fizičar te jedan vrlo zanimljiv i kompleksan lik.

Otkrivši da je krivotvorio mjenice najveće te najmoćnije i najvrijednije kompanije u povijesti VOC-a, završi u zatvoru. Uobičajena je kazna za njegov zločin smrt, ali, radi gore navedenih vještina, VOC mu ponudi đavolju pogodbu, bit će pošteđen, ali će zauzvrat razbiti osmanlijski monopol na trgovinu kavom. Radnja je romana smještena u drugu polovicu 17. stoljeća (kada je kava započela svoj trijumfalni pohod po zapadnom svijetu), a njen jeo prirodno stanište izolirani dio Arapskog poluotoka pod osmanlijskom kontrolom. Važno je za naglasiti kako je ovo istovremeno kriminalistički, povijesni i avanturistički roman i kao takav, pored bogatstva povijesnih detalja, on ostaje pitak za čitanje. U njemu ćete naći jasne opise svega što je 17. stoljeće činilo 17. stoljećem: opis ceremonijala dvora Luja XIV., tretiranja njegove vanbračne djece i službene ljubavnice, opise kriptografskih službi, funkcioniranje trgovine između Orijenta i Europe, način dopisivanja znanstvenika po Europi i izbjegavanje nadzora vlastite države, opis napuljskog karnevala, kao i opis francuskog zatvora Pignerol gdje su držani najopasniji zatvorenici i puno, puno drugih sitnica. Detalj koji je meni zapeo za oko jest proces kuhanja kave u engleskim kavanama. Oni bi kavu kuhali rano ujutro u velikim kotlovima, preko dana ju držali u drvenim bačvama i podgrijavali je prilikom serviranja. Zadatak će glavnog lika odvesti širom Europe i Azije, koristit će zadnja postignuća tadašnje tehnologije, upoznati ljubav svog života i dogodit će se sve što se već u jednome izvrsnom roman mora dogoditi.

Malo je reći da me ovaj roman oduševio. Jako sam osjetljiv na netočne povijesne detalje u fikciji (znam da ne bih trebao sitničariti, ali ne mogu si pomoći), a ovaj je roman predivan spoj povijesne faktografije i briljantne radnje te je sve pisano jednim laganim, pitkim stilom. Ovu knjigu kada ju uzmete u ruke, nećete ju ispustiti do zadnje stranice.

(Tekst je napisao Patrik Cavrić, maturant Gimnazije Sisak.)